placeholder`

16 juni, 2017 | Door Dimitry

Bijlmerflat Kleiburg (1971) krijgt een tweede leven. De nieuwe bewoners geven hun kluswoningen elk een ander karakter.

De Europese prijs voor hedendaagse architectuur is dit jaar naar de renovatie van de Kleiburg, een flat in de Amsterdamse Bijlmer gegaan. De twee Nederlandse architectenbureau’s NL Architects en XVW architectuur krijgen de Mies van der Rohe Award. Dat is op vrijdag door de de organisatie en de Europese Commissie bekendgemaakt in Brussel.

De architectenbureau’s krijgen de award voor de “innovatieve renovatie”. In totaal waren er 356 projecten genomineerd. Aan de tweejaarlijkse prijs is 60.000 euro verbonden. De prijs wordt op 26 mei uitgereikt in Barcelona.

Wel vijfhonderd woningen in Amsterdam-Zuidoost stonden op het punt om gesloopt te worden. Het werd uiteindelijk gered van de sloopkogel door het Consortium DeFlat door er een ‘klusflat’ van te maken. De bewoners mochten zelf hun woningen afbouwen. In de flat is onder meer een klooster gevestigd waar ook bier wordt gebrouwen.

De jury waardeert de renovatie van de Kleiburg omdat het “project het resultaat is van de gezamelijke inspanning van veel mensen”. Daarnaast toont het belang van de renovatie van oude gebouwen.

“De Kleiburg helpt ons om ons een nieuw soort architectonisch project in te denken dat voldoet aan de veranderende huishoudens en levensstijlen van de eenentwintigste eeuw. In deze zoektocht is de opleving van oude gebouwen net zo belangrijk als experimenteren met nieuwe bouwvormen, die nog niet eerder getest zijn, als ook het radicaal ombouwen van bestaande gebouwen.”

deflat-kleiburg-nl-architects-xvw-architectuur-architecture-housing-residential_dezeen_2364_col_2 deflat-kleiburg-nl-architects-xvw-architectuur-architecture-housing-residential_dezeen_2364_col_7 deflat-kleiburg-nl-architects-xvw-architectuur-architecture-housing-residential_dezeen_2364_col_14 deflat-kleiburg-nl-architects-xvw-architectuur-architecture-housing-residential_dezeen_2364_col_20 deflat-kleiburg-nl-architects-xvw-architectuur-architecture-housing-residential_dezeen_2364_col_26 download 2 nl-architects-xvw-architectuur-stijn-poelstra-marcel-van-der-burg-deflat (1) nl-architects-xvw-architectuur-stijn-poelstra-marcel-van-der-burg-deflat (2) nl-architects-xvw-architectuur-stijn-poelstra-marcel-van-der-burg-deflat (3) nl-architects-xvw-architectuur-stijn-poelstra-marcel-van-der-burg-deflat (4) nl-architects-xvw-architectuur-stijn-poelstra-marcel-van-der-burg-deflat