Papegaaien Amsterdam

Waar komen de papegaaien in de parken van Amsterdam nou toch vandaan? U ziet ze in het Vondelpark of Sarphatipark en eigenlijk op steeds meer plaatsen…

Vele broodje papegaai verhalen doen zich de rondte. Zo zouden de Amsterdamse papegaaien afkomstig zijn uit dierentuin Artis waar ze van tijd tot tijd worden losgelaten om vervolgens weer terug te keren om gevoerd te worden. Een ander verhaal dat zich de rondte doet is dat van een vogeleigenaar die een paar papegaaien ooit heeft losgelaten waarna ze zich hebben voortgeplant en vermenigvuldigd.

Niets van dat alles is echter waar en JLG vertelt u nu het echte papegaaien verhaal!

Papegaaien of grote parkieten?

Het is een groeiende groep halsbandparkieten uit Aziƫ dat sinds jaren domicilie heeft gevonden in de parken van Amsterdam. Schreeuwend vliegen ze in vaak grote groepen van lplek naar plek.

De parkieten of papegaaien zitten hoofdzakelijk in het Vondelpark. Sinds 1976 leven ze onafgebroken in Amsterdam. Aanvankelijk alleen in het Vondelpark, maar aantal plekken waar de kleine papegaaien voorkomen neemt nog steeds toe. Met hun felle groene veren en luid gekwetter onderscheiden de exotische dieren zich enorm van hun Oer-Hollandse soortgenoot, de bruingrauwe mus.

Met regelmaat vliegen ze een rondje Amsterdam. Ze vliegen dan van het Vondelpark naar het Beatrixpark, het Rembrandtpark en via het Nieuwe Meer naar Amstelveen, Artis en weer terug naar het centrum van Amsterdam. De papegaaien zijn herkenbaar aan het enorm harde gekrijs tijdens de vlucht. Tot 1990 werden ze niet buiten de stadsgrenzen van Amsterdam waargenomen. Inmiddels vliegen ze echter ook steeds vaker buiten de Amsterdamse stadskern, maar pas in 1998 hebben ze voor het eerst Amsterdam Noord en onder andere Weesp aangedaan. De verwachting is dat ze zich geleidelijk aan over de provincie Noord Holland en Utrecht zullen verspreiden.

Broedplaats Vondelpark

Het Vondelpark is de broedplaats van de vogels. De parkieten hebben in de loop der jaren gezelschap gekregen van ontsnapte en vrijgelaten parkieten en hebben inmiddels een behoorlijk broed voortgebracht. In het park hebben ze hun nestholen in oude bomen. Daar zoeken ze ook beschutting tegen de kou. De halsbandparkiet is een groepsdier.

De halsbandparkiet voelt zich dus zeer goed thuis in het lawaai van de stad. Inmiddels telt Amsterdam ongeveer zeshonderd van deze vogels. Elk jaar paren er ongeveer tweehonderd parkieten voor het nageslacht en zelfs het vinden van voedsel in Amsterdam is zelfs in een koude winter geen enkel probleem.

De papegaaien slapen in grote groepen hoog in de bomen en maken evenveel lawaai als een zwerm spreeuwen. Het maakt ze niets uit want zelfs langs de drukke Utrechtse Brug en langs de drukke A10 voelen de papegaaien zich op hun gemak. Nee, om te kunnen slapen willen deze exotische vogels juist wat stadsvertier om zich heen.

De halsbandparkiet heeft ook een pact gesloten met de specht. De specht zorgt namelijk van nature voor de holen in de bomen, die het jaar daarop door de parkieten dan weer in bezit worden genomen. Alleen het gebrek aan voldoende van deze leefruimten zou de vogel kunnen dwingen tot een natuurlijke spreiding over andere steden.

Is dat nog eens een uniek Amsterdams verhaal of niet! Nu weet u het eindelijk. De papegaaien uit Amsterdam komen uit AziĆ«! JLG Real Estate vertelde u het geheim…