De Pijp

Van Volksbuurt naar Hippe wijk

De authentieke buurt De Pijp

Het Bruisende Zuid


Hotspots

De Pijp is een Amsterdamse wijk en een voormalig stadsdeel van Amsterdam, nu onderdeel van stadsdeel Zuid.

Van oorsprong is de Pijp een van de goedkoopste woonwijken van Amsterdam waar voornamelijk middenstanders, arbeiders en kantoorpersoneel woonden. De wijk werd gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw om in het nijpende tekort aan woningen te voorzien. Amsterdam zou er heel anders uit hebben gezien als de originele plannen zouden zijn doorgevoerd. Hier was in eerste instantie namelijk het centraal station van Amsterdam gepland met daarbij onder andere een luxe villawijk.

Door tijdrovende herverkaveling heeft dat plan het echter nooit gehaald en in plaats van een prestigieuze wijk werd de Pijp een wijk met zogenaamde revolutiebouw. Doordat het invullen van de bebouwing vanaf 1876 werd overgelaten aan de vrije markt werd de beschikbare ruimte zo snel mogelijk volgebouwd door gebruik te maken van voordelige bouwmaterialen.

Het is dus niet zo gek dat de meest hotspots van Amsterdam in de pijp gevestigd zijn. Deze 'meltingpot' van verschillende culturen biedt een rijke variatie aan keus. Dit is de plek waar trendy boetiekjes, health-food shops en klassieke bruine cafe's samenkomen.

Albert Cuyp Markt

Inmiddels is de Pijp een bruisend gebied en dat heeft alles te maken met de mensen die er wonen. De diverse mix van trotse bewoners maakt de Pijp tot een levendige wijk. Allen zijn trots om hier te wonen, en dat dit steeds meer in gepaste stijl gebeurt blijkt wel uit het groeiend aantal hoger opgeleiden dat hier intrekt.

Van oorsprong wonen hier veel (gast)arbeiders, Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en Antilliaanse immigranten en studenten. Maar door recentelijke restauraties en vrijgeven van woningen aan de kopersmarkt is de de wijk erg in trek bij jonge welgestelden. Een verbindende factor in deze wijk is de dagelijkse Albert Cuypmarkt waar veel bewoners inkopen doen en een praatje maken met de buurtbewoners en kooplui. Maar er wordt ook volop van het leven genoten in de vele cafeetjes die de Pijp rijk is. Met name de Eerste van de Helst straat is een ontmoetingsplek die populair is voor een praatje met buurtbewoners. Wil je even ontsnappen aan de stadse drukte dan wandel je zo het vredige Sarphatipark in.

Gerelateerde pagina's

Ga naar alle woningen in de Pijp Woning verhuren in de Pijp

Ceintuurbaan 169 III

De Pijp

€ 2.800,-

Albert Cuypstraat 153 C

De Pijp

€ 1.600,-

Van Ostadestraat 271 C

De Pijp

€ 285.000,-

CT Coffee & Coconuts

februari 26, 2015

New Organic Supermarket “Landmark” in Amsterdam de Pijp

oktober 21, 2014

Brewery Troost

april 1, 2014

Restaurant Trust; pay as much as you feel.

januari 8, 2014

Hutspot concept-store

oktober 22, 2013

SLA, a great new salad bar in Amsterdam

oktober 22, 2013