Haarlem

Haarlem

De hoofdstad van Noord Holland

En een van de oudste steden


'Beste winkelstad van Nederland'

Haarlem is een van de oudste steden van Nederland en heeft nog een authentiek monumentaal centrum met een prachtig plein en een prachtige kerk De Sint Bavo. Haarlem is gelegen aan de rivier het Spaarne. Winkelen in Haarlem is een genot met prachtige winkelstraten en leuke horeca gelegenheden.

De straatjes rondom de kerk zijn onlangs opgeknapt en autovrij gemaakt en is ontpopt tot een prachtig uitgaansgebied. Het oude centrum van Haarlem herbergt vele oude straatjes en monumenten. Alles ligt op loopafstand, van de cafés op de Grote Markt tot de hofjes nabij de Houtstraat. Er valt veel te beleven in het het centrum en als je van muziek houdt kan je niet om Haarlem heen. Jaarlijks zijn er verschillende muziekfestivals die absoluut de moeite waard zijn. Het is goed winkelen in Haarlem. Dankzij de verschillende winkeltjes, leuke restaurantjes, cafeétjes en warenhuizen is Haarlem voor de zoveelste keer gekozen tot de ‘beste winkelstad van Nederland’

Bekende festivals in Haarlem zijn:

Bevrijdingspop
Haarlem Culinair
Haarlem Jazz

Afstand tot Amsterdam

Haarlem ligt ten Westen van Amsterdam op ongeveer 15 minuten met de trein. Met de auto duurt het vaak ietsje langer en dan vooral rond het spitsuur. Buiten de spits kost het maximaal 20 minuten met de auto om in Amsterdam centrum te komen.

Haarlem aan zee
Fantastisch aan Haarlem is dat het zo dicht aan de kust ligt! In 20 minuten fietst u vanuit Haarlem naar Bloemendaal en Zandvoort aan zee. Met de fiets ontwijkt u op de warmste dagen van het jaar met gemak het drukke verkeer dat vanuit de rest van Nederland afreist naar de populairste badplaats van Nederland. In de duinen haalt u ze allemaal in.

Gemeente Haarlem
De gemeente Haarlem grenst aan de gemeenten Haarlemmermeer, Heemstede, Bloemendaal, Velsen en Haarlemmerliede en Spaarnwoude en telt 147.020 inwoners (1 januari 2007, bron: CBS). Het is sinds 1853 de zetel van het rooms-katholieke Bisdom Haarlem.

Haarlemse mug

Waar de bijnaam Mug voor een inwoner van Haarlem vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit dat Haarlem vroeger geteisterd werd door muggen. Het gebied was omringd door water. In het noorden lag het IJ een drassig gebied, In het zuiden het Haarlemmermeer. Bovendien was de stad doorkruist met grachten. Het gebied was dus een uitstekende broedplaats voor muggen. Een andere verklaring zou het verhaal kunnen zijn over de brandweer die uitrukte om de gesignaleerde zwarte rookwolken uit de kerktoren te bestrijden. Toen de brandweer arriveerde bleek het geen rook maar grote aantallen muggen. Het scheldwoord Mug werd in de 15e eeuw al gebruikt voor een Haarlemmer. Waarschijnlijk bedoelden ze daarmee kleinzieligheid of kleingeestigheid. Inmiddels wordt de naam mug alleen nog maar in positieve zin gebruikt en noemt elke Haarlemmer zich inmiddels met trots mug. Een andere verklaring zou het verhaal kunnen zijn over een heks die de Haarlemmers zou veranderen in muggen als ze niet naar haar zouden luisteren en dat ze tot in lengte van dagen om de toren van de St. Bavo-kerk moesten vliegen.

Een andere uitleg van de bijnaam Mug stamt uit 1573 (het Beleg van Haarlem). Nederland is dan in oorlog met Spanje. Het Spaanse leger trekt naar Haarlem en wil de stad veroveren. Drie dappere Haarlemmers laten op een nacht een vaatje buskruit ontploffen in het Spaanse Legerkamp. Het lukt en het kamp staat op zijn kop. De dappere Haarlemmers weten weg te sluipen. De volgende dag vertellen ze in de kroeg over hun heldendaad. Maar sommige mensen zeggen: Het helpt niks; de Spanjaarden jaag je er niet mee weg. Het Spaanse Leger is onoverwinnelijk. Jullie zijn net muggen die een reus willen steken.

Gerelateerde pagina's

Ga naar alle woningen in Haarlem Lees hier alles over Noordwijk