Jordaan

Wonen in de Jordaan

Wonen in de Jordaan in Amsterdam dat is geweldig!

Het hart van Amsterdam


Rembrandt van Rhijn en Johnny Jordaan

Hoeveel mensen weten dat de schilder Rembrandt van Rijn zijn laatste jaren in armoede heeft doorbracht in de Jordaan? Wist u dat Jan Klaasssen en Katrijn in de Jordaan woonden en dus echt hebben bestaan? Ook Johannes Hendricus van Musscher, beter bekend als Johnny Jordaan wordt op 7 februari 1924 geboren in de Jordaan op de hoek van de Lijnbaansgracht en Rozengracht.

Het veel bezongen stadsdeel

De Jordaan is een geweldig stukje Amsterdam. Als er een stadsdeel veel bezongen is in Nederland dan is dat de Jordaan. Vroeger woonden hier de minder bedeelden en de Jordaan was toen een uitgesproken armoedige wijk met een reputatie van zuiplappen en vechtersbazen. Tegenwoordig is de Jordaan een favourite wijk voor jonge ondernemers, expats, studenten en artiesten. Stappen in de Jordaan is geweldig leuk. Doe vooral de Noordermarkt eens aan of Café Nol op de Westerstraat. Restaurants heeft de Jordaan in overvloed. Kortom de Jordaan heeft iets te bieden voor iedereen.

Waar komt de naam vandaan?

Waar komt toch die naam Jordaan vandaan. Veel mensen denken dat het een verbastering is van het Franse woord voor tuin: Jardin. In de 17e eeuw verwelkomde de Jordaan veel Franse immigranten die de wijk Jardin noemde naar de vele in de Jordaan die zijn vernoemd naar bloemen zoals bijvoorbeeld de Rozengracht, Leliegracht of de Tuinstraat.

Ook zijn er mensen die zeggen dat de naam afkomstig is van de rivier de Jordaan. De historicus Kannegieter verklaart echter dat het kleine Franse riviertje de Jordanne in de Auverge verantwoordelijk is voor de naam de Jordaan. Dit riviertje was erg vervuild net zoals de grachten van Amsterdam destijds.

Gerelateerde pagina's

Ga naar alle woningen in de Jordaan Een huis kopen in de Jordaan Uw Makelaar in de Jordaan Huurwoning in Amsterdam Arthur van Schendel Wie was Johnny Jordaan?

Brand-new Rembrand Painting

mei 13, 2016

Scenes of Amsterdam that merge modern day with yesteryear

september 2, 2014

SLA Westerstraat

februari 4, 2014

A really, really nice place

oktober 22, 2013

Stylish canal studio with vintage aesthetics in Amsterdam

oktober 22, 2013