Oost / Watergraafsmeer

Het creatieve hart

Oost / Watergraafsmeer

Een echte volkswijk voor jong en oud


Het Oosterpark, de Ringvaart, de Dapperbuurt en de Indische buurt

Amsterdam Oost is het gedeelte van Amsterdam dat ten oosten van de Singelgracht is gelegen. De westelijke begrenzing is de rivier de Amstel. De zuidelijke grens is de Ringvaart om het gebied Watergraafsmeer. De bouw van de oostelijke stadsuitbreidingen begon in het laatste kwart van de negentiende eeuw, met de bouw van de Oosterparkbuurt en de Dapperbuurt. Na negentiende eeuw begon ook de bouw van de Indische buurt.

Een kleine historie

Tussen 1920 en 1940 kwamen nieuwe stadsuitbreidingen, gedeeltelijk op het grondgebied van de vroegere gemeente Nieuwer Amstel, tot stand. Dit zijn onder andere de Transvaalbuurt en de Indische Buurt.

Sinds 1987 -1990 vormen deze buurten het stadsdeel Oost. De Indische buurt maakt deel uit van stadsdeel Zeeburg.

Ook in de geannexeerde gemeente Watergraafsmeer kwamen in de vanaf de jaren 20 stadsuitbreidingen tot stand. Het stadsdeel Watergraafsmeer werd in 1987 ingesteld.

In 1998 werden de stadsdelen Oost en Watergraafsmeer samengevoegd tot stadsdeel Oost/Watergraafsmeer.

In het stadsdeel Zeeburg werden in de jaren negentig de nieuwe buurten in het Oostelijk Havengebied gebouwd en sinds 2002 wordt IJburg gebouwd, dat oorspronkelijk ook wel met Nieuw Oost werd aangeduid.

Gerelateerde pagina's

Ga naar alle woningen in Oost / Watergraafsmeer Makelaar Amsterdam Oost/ Watergraafsmeer Informatie over Zeeburg Johan Cruijff, geboren in Betondorp

Bredeweg 31 II

Oost / Watergraafsmeer

€ 2.750,-

Levantkade 66

Oost / Watergraafsmeer

€ 2.000,-

The Cafe’s that helped redefine Amsterdam East

november 13, 2015

Amsterdam East is building a “Green Light District”

juli 9, 2014

The Volkshotel, a new creative haven in Amsterdam East

juni 30, 2014