Skip to content

Makelaar Rivierenbuurt

Pijp

Historische achtergrond

De Rivierenbuurt is een in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw gebouwde buurt als onderdeel van het Plan Zuid van H.P. Berlage. De buurt heet zo omdat de straatnamen vernoemd zijn naar de bekende Nederlandse rivieren.

In de Rivierenbuurt is zeer veel bebouwing te vinden in de karakteristieke stijl van de Amsterdamse School. Bekende architecten zoals Michel de Klerk en Piet Kramer hebben gebouwd in de rivierenbuurt.

Wolkenkrabber J.F. Staal

Het meest markante gebouw in de Rivierenbuurt is de ‘Wolkenkrabber’ van J.F. Staal, oftewel het twaalfverdiepingenhuis. Het is in die zin dus geen echte wolkenkrabber maar wel de eerste hoogbouw van Amsterdam. Dit eerste hoge woongebouw van Amsterdam staat aan het plein (toen nog Daniël Willinkplein, thans Victorieplein) dat het punt van samenkomst vormt van de drie hoofdstraten die in een Y-vorm de buurt doorsnijden. Dit waren de Amstellaan, Noorder Amstellaan en Zuider Amstellaan. In 1946 werden deze drie lanen vernoemd naar de leiders van de geallieerden: Stalin, Churchill en Roosevelt. Na de inval in Hongarije in 1956 werd de Stalinlaan op 14 november 1956 omgedoopt in Vrijheidslaan.

Aan de oostkant van de Rivierenbuurt bevindt zich sinds 1934 de Berlagebrug over de Amstel, die de verbinding vormt met het oostelijke stadsdeel en het Amstelstation. Over deze brug kwamen de Canadese bevrijders Amsterdam binnen op 7 mei 1945.

Aan de zuidkant van de Rivierenbuurt bevindt zich sinds 1954 de Utrechtsebrug over de Amstel, die het begin vormt met de weg naar Utrecht (Rijksweg A2).

Op 16 juli 1958 werd de naam van het Westerscheldeplein gewijzigd in Europaplein. Hier bevinden zich sinds 1961 het RAI-gebouw en het RAI-Congrescentrum.

Aan de zuidkant van de Rivierenbuurt bevindt zich de Rivierenlaan. Na de moord op John F. Kennedy in 1963 werd deze op 9 januari 1964 omgedoopt in President Kennedylaan. Hier vinden we ook het Martin Luther Kingpark, naar de in 1968 vermoorde Afro Amerikaan.

Neem contact met ons op

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Indien u graag zelf contact met ons opneemt bel dan gerust naar +31 20 33 000 31 (Maandag tot Vrijdag 9u-17.30)

  • Check Met uw telefoonnummer kunnen we nog sneller contact met u opnemen.