Amsterdam Zuid

De Culturele loper van Amsterdam

Het museumkwartier

Amsterdam op zijn best


Een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel.

Amsterdam Zuid is een van de meest gewilde buurten om te wonen – het zit boordevol cultuur en culinaire hoogstandjes, indrukwekkende herenhuizen, chique boetieks en een aantal van de beste musea ter wereld.

Amsterdam-Zuid is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oud-Zuid en Zuideramstel. De zuidelijke stadsuitbreidingen begon in het laatste kwart van de 19e eeuw, met de bouw van De Pijp, en de omgeving van het Rijksmuseum (Museumkwartier) en de Willemsparkbuurt. Dit gebied werd ook wel aangeduid als Oud-Zuid.

Tussen 1920 en 1940 kwamen nieuwe stadsuitbreidingen op het grondgebied van de vroegere gemeente Nieuwer Amstel tot stand. Dit zijn onder andere de Nieuwe Pijp, de Diamantbuurt en Plan Zuid: Rivierenbuurt, omgeving Beethovenstraat en de Stadionbuurt. Dit gebied werd ook wel aangeduid als Nieuw-Zuid.

Oud én Nieuw Zuid zijn een van Amsterdams mooiste en rijkste buurten, die ruim een eeuw geleden, volgend op de bouw van het Rijksmuseum, ontwikkeld werden als culturele loper van de stad – bovenop wat eerst een moerassige polder was. Inmiddels sieren ook het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum het zo toepasselijk geheten Museumplein.

Het Concertgebouw en het Vondelpark

Je vindt hier ook het Koninklijk Concertgebouw, Vondelpark en kunt er naar hartenlust shoppen bij luxe modehuizen zoals Chanel en Prada in de P.C. Hooftstraat. Aan het eind van de Rivierenbuurt zijn langs de Amstel ook veel groenstroken voor handen waar volop gerecreëerd kan worden.

Naast al deze rustige delen in Amsterdam-Zuid ligt het hippe en drukkere deel de Pijp, wat vooral veel jongeren, studenten en kunstenaars aantrekt. In de gemoedelijke buurt de Pijp is de Albert Cuypmarkt centraal gelegen en zijn er veel cafés, restaurants en winkels te vinden.

Gerelateerde pagina's

Ga naar alle woningen in Amsterdam Zuid Werken in de Randstad Zuidas

Stadionweg 122 II

Amsterdam Zuid

€ 2.400,-

Parnassusweg 200

Amsterdam Zuid

€ 1.700,-

Multifunctionele Parkeergarage bij de Rai

november 17, 2016

Living in The Amsterdamse School

juni 30, 2016

Moco: Amsterdam’s new contemporary art museum

april 16, 2016

International Sculpture Biennial at “Art Zuid”

mei 29, 2015

Wakana, a healthy new concept store in Amsterdam Zuid

december 10, 2013

Does million dollar work get you into Art Academies?

december 5, 2013

Museumnacht 2013

oktober 30, 2013

Van Gogh’s Herbs, a guided tour through the city

oktober 22, 2013

A new bird in Amsterdam

oktober 22, 2013